Ondernemer met!

Doe eens niet ‘niet’!

Ik liep een keer door een basisschool … Het idee, ik in een basisschool, dat is al behoorlijk angstaanjagend, maar dat terzijde.
Overal zag ik posters hangen, met teksten er op dat we moeten stoppen met pesten, dat pesten niet fijn is, en dat pesten meer impact heeft dan je denkt. Waarschijnlijk vanwege een ‘stop het pesten’ thema.   Dat kinderen niet mogen pesten lijkt met duidelijk, maar …, wat mogen [moeten] ze dan wel?

 Wat is de boodschap die hier wordt uitgedragen?

Pesten is het signaal wat ik steeds krijg bij mijn wandeling door deze school. Pesten, Pesten en nog eens …pesten. Dit kan toch niet de bedoeling zijn!
Ik zou zeggen; Geef de campagne een andere naam: ‘wees lief voor elkaar’ of ‘sla een arm om mij heen’ of ‘je verdient een klap op je schouder’. Zo kan ik er nog wel 10 bedenken (Als we toch in de gewelddadige sfeer willen blijven).

plaatje pesten trittico

Wat ik me steeds vaker afvraag is; hoe komt het toch dat we in zo vaak niet-woorden gebruiken?
Ook in mijn coaching hoor ik klanten regelmatig zeggen, ik wil niet dat… of ik weet wel wat ik niet wil. Draai het om! Wat wil je wel? Ja, die vraag is lastig, daar moet je even over nadenken. Maar het is de enige manier om doelen na te streven en te veranderen. Geef aan wat je dan WEL wilt.

Even een testje: denk eens NIET aan een roze olifant: wat zie je? Juist!
Je krijgt een verkeerde beeldvorming door de ’niet’ woorden.

Ik vind ze heel onlogisch, de ‘niet’ woorden, want daarmee vestig je de aandacht op dingen die er niet zijn, of die je niet wilt. Vestig de aandacht op de dingen die er wel zijn!
Want: Wat je aandacht geeft, dat groeit! Dus zo ook die roze olifant.

Nog één in deze categorie:

 Oh, dus u bent ZZP-er?

…. zegt die eerst nog ogenschijnlijke aardige meneer tegen mij op een business event. ‘Nee, ik ben ondernemer, zelfstandig, ondernemer’ zeg ik, terwijl ik de vlekken in mijn nek probeer te maskeren …

Dat zelfstandige klopt wel, maar de rest? Zo voel ik het niet.
Ik ben een ondernemer, een ondernemer ‘met’ samenwerking, onderlinge afspraken en zakelijke verbindingen. Ik heb geen medewerkers in dienst, waarom zou ik, als ik prima collega ondernemers kan inhuren om werkzaamheden voor mij te doen. Werkzaamheden waar ik niet zo goed in ben of werkzaamheden die ik gewoon niet leuk vind, die besteed ik uit. Zo ‘heb’ ik een boekhouder, een marketeer, een tekstschrijver, een coach, een netwerk beheerder en een webbouwer. En omdat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft doet iedereen waar hij/zij goed in is en blijft de onderlinge relatie duidelijk!

Dus laat mij lekker ondernemer zijn, één MET kwaliteiten, kennis, creativiteit, werklust en briljante ideeën.

images-8

En leer vooral de kinderen dat ze lief voor elkaar moeten zijn, dat het leven het leukst is als je elkaar kunt helpen en met elkaar kunt lachen, spelen, zingen en dansen.

Ik ga ervoor!

Wendy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *